Комментарии (0) Жалоба на фильм
5.0
ДОКЛАДВАНЕ ЗА ПРОБЛЕМ

1001 Gram / 1001 Грама (2014)

Награди и номинации
Чикаго ’14 – „Сребърен Хюго” за най-добър оператор Токио ’14 – Номинация за Голямата награда

Мари (Ане Дал Торп) е учен, наскоро е разведена и работи в Отдела за измерване на маса към Норвежката агенция по метрология. Тя е доволна от живота си, изпълнен с прецизност, труд и уединение. Работата й е да пътува из цяла Норвегия и да изследва пощенски везни, помпи в бензиностанции и други видове измервателни уреди, които трябва да получат сертификат.
Баща й е уважаван учен, който работи в същата област. Когато той получава инфаркт, Мари трябва да го замести на семинар, организиран от Международното бюро за мерки и теглилки, както и да занесе норвежкия еталон за килограм в Париж за проверка и калибриране. В Париж тя се запознава с бившия учен от Международното бюро Пи и е принудена да преосмисли приоритетите си, да намери нов баланс между работата и личния си живот и най-важното – да приеме новите възможности, оставайки вярна на себе си. В крайна сметка на кантара са поставени собствените й мерки и теглилки за разочарование, тъга и не на последно място – за любов.

„1001 Грама е оригинална история за себеоткриване и пробуждане, представена от женска гледна точка и разказана от един от майсторите в жанра. Хамер използва уникалното си чувство за хумор, за да превърне суровия научен стремеж в емоционално откровение.”

Държава: Германия, Норвегия

Година: 2014

Времетраене: 93 минути