Комментарии (0) Жалоба на фильм
0.0

Вал Килмър

Вал Едуард Килмър (на английски Val Edward Kilmer) е американски актьор, известен с ролите си във филмите Александър, Жега, Батман завинаги, Светецът и Истински романс. Въплъщавал се е в образите на приличащия на Елвис Пресли идол на тийнейджърите Ник Ривърс в Строго секретно!, в легендата Били Хлапето, културния герой Робърт Елиът Бърнс и рок-идолът Джим Морисън. Играл е и Брус Уейн/Батман.

Живот
Роден в Лос Анджелис, Калифорния, Килмър израства в Долината на Сан Фернандо. Има двама братя — Марк, който е по-голям, и Уесли, който е по-млад,загива през 1977, удавяйки се в басейна на семейството. Родителите им се казват Гладис и Юджийн Килмър. На 17 години (1977), Вал записва в университета Джулиърд- Ню Йорк, където бъдещият актьор е най-младият студент, приет в драматичния факултет. Преди това е завършил училището в Чатсуърт, където не се е представял много добре. Той приписва кариерата си на хората от Нюйоркския университет. В студентските години бъдещият холивудски секс символ се появява като Орестис в "Макбет", Ричард трети, също и в някой постановки по Шекспир. През 1981 година, все още като студент, Вал играе в "How It All Began" - пиеса, на която е съавтор. След дипломирането си без никакви отклонения Вал отскача директно на нюйоркската сцена. През 1983 година участва в "The Slab Boys" с Кевин Бейкън и Шон Пен. Килмър сменя кариерата си на театрален актьор, дебютирайки като Ник Ривърс в шпионската комедия "Top Secret" (1984) и оттогава филмите започват да се редуват един след друг. Според думите на филмов критик Вал Килмър е "забележителен актьор, чиито брилянтни превъплъщения съчетават външност и интелект; хамелеон в изпълненията си, който играе широк диапазон от роли толкова съвършено, че всъщност е неузнаваем в различните филми. Актьор с неоценен талант". Това би могло да обясни защо хората толкова се стараят да запомнят ролите му. 1985 година е отбелязана с участието му в "Real Genius". Ролите му през следващите няколко години са различни, но задължително запомнящи се. Най-добрите от тях са в "Top Gun" (1986), "Willow" (1988) и "Billy the Kid" (1989). След тях се занизват "Dune", "Blue Velvet", "Flatliners", "Backdraft", "Point Break" и "Indecent Proposal". През 1991 година Килмър затвърждава звездния си имидж с ролята на рок иконата Джим Морисън в биографичния филм на Оливър Стоун "The Doors", заради който Килмър прекарва шест месеца, ровейки се в живота на певеца. Две години по-късно постига голям успех с ролята на чаровния Док Холидей в "Tombstone" (1993). 1995 година бележат участието му в Crimson Tide", а също и в мегахита "Batman Forever". Последният постига голям успех и въпреки че отказва сходна роля в "Dark Knight", Килмър се издига все повече и повече. Същата тази година се запомня и с участието му в горещо аплодирания "Heat". За съжаление следващите му филми не са много успешни като най-забележимият е "The Island of Dr. Moreau" (1996). Главната му роля в "The Saint" (1997) е последвана единствено от гласа му през същата година, дублирайки роля в анимационния "The Prince of Egypt". Следва ролята му на слепец, който връща зрението си в романтичната драма "At First Sight" и на скандалния алкохолик в "Joe the King" - режисьорски дебют на актьора Франк Уоли.

Бившата жена на Килмър се казва Джоан Уоли — актриса и бивша певица в Cindy & the Saffrons. Двамата се запознават, докато работят заедно по филма Уилоу (1988). Имат две деца — дъщеря Мърсидис и син Джак.

ГЛЕДАЙ ФИЛМИ ОНЛАЙН С Вал Килмър ТУК

Теги: Филми онлайн Вал Килмър