Комментарии (0) Жалоба на фильм
5.0

Дензъл Уошингтън

Дензъл Уошингтън (на английски: Denzel Washington) е американски актьор и режисьор. Роден е на 28 декември, 1954 в град Маунт Върнън, щата Ню Йорк в семейството на Ленис - собственичка на салон за красота, и Ревърънд Дензъл Уошингтън - проповедник. На 14 годишна възраст той, и по-голямата му сестра Лорис, са изпратени от семейството им в гимназия далеч от дома им, под предлог, че имат нужда от добро образование. Но истинската цел е била да не стават свидетели на разпадащия се брак между родителите им. През 1977 година, Дензъл успешно се дипломира като журналист във Фордамския Университет, с бакалавърска степен. В годините прекарани в университета, той открива своята страст към актьорската игра. Въпреки че завършва журналистика, той постъпва в Американската Театрална Консерватория в Сан Франциско. Първите си роли в театъра получава при завръщането си в Ню Йорк. Следват участия в много телевизионни продукции. Дебютът му в игралното кино е във филма Carbon copy от 1981 година. Широка известност получава обаче с ролята си на доктор Чандлър, от сериала на NBC "St. Elsewhere", в периода 1982 - 1988.

Кариера в киното
Първата си номинация за Оскар, Дензъл Уошингтън получава за ролята си на Стив Бико от филма Вик за свобода, за Най-Добра Поддържаща Мъжка Роля. През 1989 година той не само е номиниран в същата категория, но и я печели с участието си в историческия шедьовър Слава на Едуард Зуик.

През 90-те години на 20 век, актьорът участва в серия от високобюджетни продукции като: Версия пеликан и Филаделфия от (1993)г., Аленият прилив от 1995 г., Жената на проповедника и Кураж под огъня от 1996 г.

През 2001 година Уошингтън отново е номиниран и печели награда Оскар за Най-Добър Актьор, за участието си в трилъра Тренировъчен ден, в ролята на Дет.

След опит за заснемане на нов филм, с режисьора на Тренировъчен ден Антоан Фукуа, и неговият пълен провал, през 2005 година Дензъл Уошингтън отново се завръща на театралната сцена в Ню Йорк. Въпреки надеждите, и изненадата на публиката, така и не получава награда Тони за превъплъщенията си като Марк Брут. През 2006 година участва в напрегнатия екшън Дежа вю, а през 2007 в криминалната драма Американски гангстер като Франк Лукас.

ГЛЕДАЙ ФИЛМИ ОНЛАЙН С Дензъл Уошингтън ТУК

Теги: Филми онлайн Дензъл Уошингтън